Den 26:e februari publicerade EU-kommissionen sitt förslag för att förenkla hållbarhetsrapportering enligt de tre stora direktiven CSRD, EU-taxonomin och CSDDD. Här är de viktigaste höjdpunkterna gällande CSRD och EU-taxonomin:
- Förändrad omfattning & tidslinje
Enligt förslaget minskas antalet företag som omfattas av CSRD och EU-taxonomin idag med ca. 80% genom att dra gränsen vid 1000 anställda. Mindre företag som skulle rapportera enligt CSRD år 2026 eller 2027 föreslås få ytterligare tid på sig att bli redo genom att rapporteringskravet flyttas till 2028, medan rapportering enligt EU-taxonomin blir frivilligt snarare än obligatoriskt. - Förenklad & frivillig rapportering
EU-kommissionen rekommenderar att företag som inte längre kommer att omfattas rapporterar enligt en framtida förenklad, frivillig standard som ska baseras på EFRAG:s nuvarande ESRS VSME. Förslaget innefattar även en förenklad ESRS för stora företag, med mer fokus på kvantitativa datapunkter, tydligare uppdelning av obligatoriska och valfria datapunkter, med mera. - Utökade möjligheter & förenkling av EU-taxonomin
En möjlighet att rapportera om verksamheter som är delvis förenliga med taxonomin föreslås, tillsammans med en gräns för finansiell väsentlighet för att undvika mödosam rapportering med begränsad nytta. Slutligen föreslås en förenkling av de mest komplexa kriterierna för ”Do no significant harm” (DNSH) som gäller för förebyggande och kontroll av miljöföroreningar i samband med användning av kemikalier.
EU-kommissionen uppmuntrar Rådet och Parlamentet att hastigt rösta igenom förslaget utan väsentliga förändringar, men tidslinjen för implementation är ännu okänd. Efter att förslaget röstats igenom har medlemsstater 12 månader på sig att införliva ändringarna i nationell lagstiftning.
Läs mer om hur vi tycker man bör stycka elefanten på ett pragmatiskt sätt.
Har ni funderingar eller frågor hjälper vi er gärna.
Kontakta Pelle Sandö på 076-7784688 eller på mail pelle.sando@affingo.se