Förstå dubbel väsentlighetsanalys för CSRD-efterlevnad
I takt med att företag möter ökade regulatoriska krav på att visa hur de påverkar sin omgivning är dubbel väsentlighetsanalys ett avgörande verktyg för företag som måste följa direktivet om företagens hållbarhetsrapportering (CSRD). De europeiska standarderna för hållbarhetsrapportering (ESRS) innehåller krav på väsentlighetsanalysen och hållbarhetsredovisningen.
Läs mer om CSRD och ESRS på EU:s hemsida.
Nedan besvarar vi viktiga frågor för att hjälpa dig förstå och påbörja er dubbla väsentlighetsanalys med fokus på resurser, exempel och kopplingar till Affingos tjänster.
1. När börjar CSRD gälla?
Direktivet om företagens hållbarhetsrapportering (CSRD) har nyligt instiftats i svensk lag, och började gälla i juli år 2024 för företag med brutet räkenskapsår. När det börjar gälla just ditt företag beror på er omsättning, balansomslutning, och antalet anställda.
År 2025 börjar CSRD gälla för företag av allmänt intresse, samt de företaget som uppfyller två av tre följande punkter för de två senaste fastställda räkenskapsåren:
- 250 anställda,
- 550 MSEK i nettoomsättning, och
- 280 MSEK i balansomslutning.
År 2026 omfattas även börsnoterade små- och medelstora bolag, samt små och icke-komplexa kreditinstitut och captiveförsäkringsbolag. Från och med 2028 omfattas också moderbolag utanför EU, som har ett dotterbolag i EU som omfattas av tidigare års krav, eller har en filial i EES om omsätter mer än 450 MSEK.
2. Vad är dubbel väsentlighetsanalys?
Dubbel väsentlighetsanalys är en metod som används för att bedöma sitt företags påverkan, risker, och möjligheter ur två perspektiv:
- Påverkansväsentlighet: Hur företagets verksamhet påverkar och eller kan tänkas påverka miljön, människor och sina intressenter.
- Finansiell väsentlighet: Hur människor och miljön påverkar eller kan tänkas påverka företagets finansiella ställning.
Detta koncept är centralt för företag som omfattas av CSRD. Ett exempel som belyser det ”dubbla” i dubbel väsentlighet är:
Ett tillverkningsföretag analyserar sin miljöpåverkan på närliggande samhällen, samtidigt som det bedömer de finansiella riskerna med att förorena närliggande samhällen.
Om ditt företag arbetar med dubbel väsentlighet och CSRD-efterlevnad förenklar Affingos skräddarsydda CSRD-rapporteringstjänster denna process och säkerställer att din hållbarhetsdata samlas in, spåras och rapporteras korrekt. Läs mer om ESG-rapportering.
3. Hur gör man en dubbel väsentlighetsanalys?
På Affingo arbetar vi enligt ett ramverk innehållande sex steg för att genomföra en dubbel väsentlighetsanalys:
- Identifiera och analysera intressenter: Kartlägg viktiga intressenter baserat på dess inflytande på, och intresse av, verksamheten. Vanliga exempel på nyckelintressenter är banker, tillsynsmyndigheter och kunder.
- Kartlägg företagets värdekedja: Samla in information om hela värdekedjan, från brytning av råvaror till användning och end-of-life.
- Kartlägg och bedöm konsekventiell påverkan: Utvärdera hur ditt företags verksamhet påverkar människa och miljö.
- Bedöm finansiell påverkan: Utvärdera hur ESG-faktorer påverkar ditt företags finansiella ställning.
- Förankra bedömningarna: Använd intern och extern expertis, vetenskaplig forskning, och andra informationskällor för att motivera dina bedömningar.
- Sammanställ resultat: Skapa en väsentlighetsmatris och sammanställ vilka hållbarhetsområden ert företag ska rapportera på.
I ESRS finns bland annat ett flödesschema som kan hjälpa till vid bedömning av dubbel väsentlighet. EFRAG har resurser för implementation av ESRS och CSRD som kan hjälpa er att genomföra en väsentlighetsanalys.
Affingos konsulttjänster inom hållbarhet hjälper er att genomföra er dubbla väsentlighetsanalys på ett korrekt sätt, vilket lägger grunden för framgångsrik hållbarhetsrapportering. Utforska våra hållbarhetstjänster här.
4. Vad är kopplingen mellan dubbel väsentlighetsanalys och CSRD?
CSRD kräver att företag rapporterar om både konsekventiell och finansiell väsentlighet. Genom att göra en dubbel väsentlighetsanalys får du reda på vilka hållbarhetsområden som ditt företag måste rapportera på i er hållbarhetsredovisning. Nästa steg efter den dubbla väsentlighetsanalysen är att genomföra en GAP-analys, där ni jämför den data ni har tillgång till idag med den data som ni måste rapportera på i er hållbarhetsredovisning.
Affingo erbjuder skräddarsydda hållbarhetstjänster anpassade efter era specifika behov, vilket säkerställer goda förutsättningar för att möta CSRD-kraven. Läs mer om Affingos hållbarhetstjänster.
Slutsats
Dubbel väsentlighetsanalys är avgörande för företag som vill följa CSRD och förbättra sin hållbarhetsrapportering. Genom att utnyttja tillgängliga ramverk och följa bästa praxis kan företag säkerställa att dess konsekventiella och finansiella påverkan bedöms korrekt.
För skräddarsydd vägledning om implementering av dubbel väsentlighetsanalys eller utveckling av er hållbarhetsstrategi, kontakta Affingo. Vi erbjuder helhetslösningar som integrerar BI, datahantering och ESG-rapportering för att möta dina affärsbehov. Kontakta Affingo idag.